Rozhovor 20.5. 2020

  • Premiér Andrej Babiš by měl rezignovat nebo přestat přes firmy spojené s Agrofertem inkasovat peníze z evropského rozpočtu, pokud se prokáže střet zájmů. Uvádí to upravený návrh zprávy výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu, jehož členové v únoru podnikli kontrolní misi v Česku. Co si o tom myslíte?

 

Je to účelová honba na českého premiéra, který sice tlaku Evropské unie v některých záležitostech ustupuje, ale ne ve všech, jak je to od něj požadováno. Pokud začne ustupovat ve všem domnívám se, že jako po mávnutí kouzelným proutkem, bude najednou s dotacemi vše v pořádku.

Evropská unie by si měla ve svých orgánech udělat pořádek (anebo je naznačováno možné mávnutí kouzelném proutkem). Před několika dny schválila proplácení všech dotací pro firmu Agrofert (s výjimkou jednoho projektu za 1,3 milionu Kč) a všechny dotace proplatila. Jiný orgán to odmítá. Ale který? V jeho čele je předsedkyně, která nosí v EP odznak Milionu chvilek a v jejím výboru jsou „donašeči“ z politické opozice v ČR – zástupci KDU-ČSL a Pirátů.

Střet zájmů se podle českého právního řádu neprokázal, i když byl účelově k vůli panu Babišovi přijat zákon, tzv. lex Babiš, na základě kterého pan Babiš všechny své firmy předal do svěřeneckého fondu. Pokud se někomu nelíbí text tohoto zákona, má možnost iniciovat jeho změnu, aby nebyly žádné pochybnosti o ovládání či neovládání firem pana Babiše jím samým.

  • Je vůbec slušné, aby nám představitelé Evropské unie nařizovali, kdo má stát v čele našeho státu?

Naštěstí představitelé bez rozhodnutí relevantního orgánu nemohou nic nařizovat (stanoviska a usnesení Kontrolní komise EP jsou jen doporučující, nemají závazný charakter). Je to jen politizování a vyvíjení tlaku na našeho ministerského předsedu, aby se podvolil, aby se neopíral o jednotu V4 (všimněte si, jak sílí tlak toto uskupení států rozbít). A ten tlak, jak jsem již zmínil, vyvíjejí zejména opoziční politici. Když neuspěli ve volbách v České republice, tak alespoň vládě ČR okopávají kotníky z Bruselu.

  • Proč se neozývají sluníčkáři? Když ministra zahraničí Ruska S. Lavrov uvedl, že by si přál, aby pomník Koněva znovu stál v Praze, tak je to považováno za zásah do našich záležitostí.

Tzv. Sluníčkáře, jak jste je nazval, bych rozdělil do dvou skupin. Jedni jsou ti, kteří jen přebírají názory svých autorit a opakují to, co jim řekli v televizi. Ti pak žádnou logiku ani obecné principy nehledají. Hledají jen jakýkoliv argument proti Rusku.

V druhé skupině jsou ti, kteří slouží cizím zájmům a pokrytectví je pro ně legitimním způsobem politického boje. Jejich jediným cílem je udržet si jakousi moc, postavení a klidný život tím, že se zavděčí svým zahraničním chlebodárcům. Na vlastní zemi jim nezáleží a na něčem, jako je pravda či spravedlnost, také ne.

Mimochodem, větším problémem, než to, že se Rusové vyjadřují k tomu, jaké máme pomníky, je to, že komunální politici svými provokacemi zasahují do zahraniční politiky v rozporu s oficiální zahraniční politikou naší vlády a v rozporu s našimi zákony (smlouvy s jinými státy jsou zakotveny v našem právním řádu) – a vláda není schopna s tím něco udělat. Opět platí to, že dokud si nedokážeme udělat pořádek ve své vlastní zemi, nebude nás jako sobě rovného partnera respektovat ani Rusko, ani Evropská unie, ani nikdo jiný.

  • Jak by Česko mělo na návrh změnit premiéra reagovat?

Nijak, je to jen šum. Vlci vyjí, ale karavana České republiky jede dál. A pokud budou orgány Evropské unie vyvíjet stále větší a větší tlak na samostatné rozhodování ve vnitřních věcech České republiky dojde naším občanům trpělivost a vydáme se cestou Velké Británie a Severního Irska.